Правильне харчування

Знижуємо вагу правильно: 5 найпростіших продуктів для здоров’я печінки

Чи знаєте ви, дорогі мої, що науковими дослідженнями доведено, що помітне зниження кількості жиру в печінці відбувається при схудненні на 10% від початкової маси тіла.

АЛЕ! Так як жир з печінки йде разом з білками, обов’язковою умовою збереження здоров’я печінки є достатнє надходження білка з їжею – 1г білка на кг маси тіла.

Пам’ятаєте, ми з вами вже обговорювали, що 1 грам білка – це не вага білкового страви. Так, наприклад, кількість білка в 100 грамах таких продуктів як:

  • Сир – від 20 до 32 грам
  • Грудка курки або індички – від 29 до 31 грама
  • Творог – від 18 до 23 грам
  • Бобові (сочевиця, горох, квасоля, нут, арахіс) – від 20 до 23 грам
  • Яйце – 13 грамів і так далі.

Перевага при зниженні ваги ми з вами віддаємо нежирним сортам тварин продуктів – риби, індички, курки, кроля і, звичайно, рослинному білку з горіхів і бобових, а також круп. Ми вже про це говорили і я не буду повторюватися про це в цій статті.

  • Досі ще побутує думка, що проблеми з печінкою загрожують тільки алкоголікам і наркоманам, ну і іншим антисоціальним особистостям. На жаль, але це не так. Печінка руйнують не тільки віруси і алкоголь, але і неправильне та надмірне харчування, а також нездоровий спосіб життя.
  • Саме тому жировий гепатоз або неалкогольная жирова дистрофія печінки сьогодні вкрай поширений діагноз. Ця хвороба є у 34 відсотків росіян і, на жаль, особливо часто жировий гепатоз зустрічається у жінок. Ось така статистика, любі мої дами.
  • Жир з важкої, жирної їжі, який не може переробити печінка, розноситься по всьому організму. Саме це, серед іншого, сприяє розвитку гіпертонії, цукрового діабету, інфарктів і інсультів.
  • У нашому організмі виробляється безліч всяких гормонів, які найбезпосереднішим чином впливають на обмін речовин. Одні гормони стимулюють розщеплення жиру, а інші, навпаки, накопичують його на чорний день. Самий відомий нам гормон – інсулін, головне завдання якого транспортування глюкози в клітини організму. Так ось, саме інсулін це той гормон, який не дозволяє людині розлучатися з жиром.
  • Хвороби печінки сприяють розвитку інсулінорезистентності, в результаті чого тканини нашого тіла стають менш чутливими до інсуліну, що виробляється в підшлунковій залозі. Інсулінорезистентність призводить до предиабету і діабету другого типу.
  • Саме, при проблемах в роботі печінки, інсулінорезистентність заважає ефективно худнути і сприяє накопиченню зайвої ваги, тому що, незважаючи на те, що чутливість тканин до інсуліну порушена, доставляти глюкозу в клітину організму все одно потрібно і підшлунковій залозі для цього доводиться працювати на повну потужність, виробляючи гігантські кількості інсуліну. Але чим цей гормон характеризується? Тим, що він є анаболічним, тобто він стимулює відкладення жиру.
  • Ось такий порочне коло: хвора печінка – заробляємо інсулінорезистентність – зношуємо підшлункову залозу – надлишок інсуліну в крові – збільшення жирової маси тіла.

Ось такі пироги, дорогі мої.

Варто урізноманітнити своє харчування самими простими продуктами харчування, але на регулярній основі, і здоров’я печінки відновиться, а за цим і зниження ваги буде більш ефективним. Саме тому я акцентую вашу увагу на збагачення вашого харчування продуктами, які прискорять оздоровлення печінки.

Пропоную вам список найбільш доступних для цього продуктів:

Яблука

  • Корисні для печінки як свіжі, так і запечені яблука.
  • Свіжі яблука необхідно з’їдати з шкіркою, яка містить безліч корисних речовин для оздоровлення печінки.
  • Яблука містять пектини, рослинні волокна, які виводять з печінки надлишки холестерину.
  • АЛЕ! необхідно пам’ятати про те, що яблука багаті фруктозою (ось її-то печінка не “поважає”), тому одне-два яблука в першій половині дня кожен день – це добре, а більше – погано.

Броколі

  • У брокколі міститься велика кількість калію, клітковини, вітаміну С, А і В6, антиоксидантів. Це один з найбільш корисних овочів для нашого організму.
  • Брокколі сприяє зниженню рівня холестерину в крові, а
    також підтримання мікрофлори кишечника. І це відбувається за рахунок багатого змісту клітковини в брокколі.
  • Останні наукові дослідження довели, що регулярне (хоча б один-два рази в тиждень) вживання в їжу цього овоча знижує ризик виникнення жирового гепатозу печінки і, відповідно, переростання його в рак.
  • Броколі – це сильний антиоксидант.

ГАРБУЗ

  • ЯК я люблю гарбуз і все з неї!
  • Гарбуз активно впливає на швидкість обміну речовин і, крім цього, прискорює процеси засвоєння з’їденої їжі.
  • Гарбуз благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт, сприяє виведенню з організму холестерину, а також перешкоджає накопиченню жирових клітин.
  • А ще гарбуз і в тому числі гарбузове насіння сприяє жовчовиділенню, що не може не подобатися” печінки.

Гарбуз чудово зберігається і тому підтримка печінки навіть у зимові місяці залежить тільки від нашого бажання зберігати цей овоч.

Ламінарія або морська капуста

  • Відомо, що ламінарія, або морська капуста, містить солі альгінової кислоти, яка сприяє виведенню солей важких металів, тобто допомагають роботі печінки.
  • Тільки одного цього достатньо для того, щоб ви включили морську капусту в своє харчування.
  • Крім усього іншого, морська капуста знижує рівень холестерину.
  • Салати з морською капустою, вінегрети, які ви зміните своє меню хоча б раз в тиждень і ваша печінка полегшено зітхне.

КАВА

Взагалі-то, існує думка, що печінка не дуже любить каву. Вона не любить БАГАТО кави, а ось одна-дві чашечки з ранку або в першій половині дня – дуже навіть корисно для печінки.

Дослідження показали, що вживання двох чашок кави в день може захистити печінку від пошкоджень, викликаних неправильним харчуванням. Ряд досліджень навіть довів, що вживання кави знижує ризик розвитку раку печінки.

Ось такі пироги, дорогі мої.

  • І в кінці розділу статті, що стосується здоров’я печінки, не можу не сказати, що недостатня кількість випивається чистої води протягом дня негативним чином впливає на виконання печінкою функцій детоксикації, тобто знешкодження токсинів і отрут, а також підвищує ризик розвитку захворювань печінки. Тому дуже важливо щодня випивати достатню кількість чистої води.
  • Крім цього, така шкідлива звичка, як куріння сприяє ушкодженню клітин печінки і є причиною майже половини випадків раку печінки!
  • Я вже вище сказала, що печінка не любить фруктозу. Саме фруктоза представляє для печінки особливу небезпеку. Надмірна кількість фруктози перевантажує печінку і сприяє її захворювання.
  • І останнє, що ускладнює роботу печінки – це недолік фізичної активності. Під час будь-якої фізичної активності відкриваються пори, збільшується потовиділення, що приводить до поліпшення детоксикації, виведенню токсинів і іншого бруду з нашого організму.

Ось і все з цього питання. Прислухайтеся і ваше здоров’я обов’язково відгукнеться одужанням!

10 ПРОДУКТІВ, БАГАТИХ КЛІТКОВИНОЮ

  • Ми намагаємося грамотно вибудувати своє харчування, строго вираховуючи кількість білків, жирів і вуглеводів в стравах. Але часто забуваємо про ще одному важливому нутриенте, такому як клітковина.
  • Клітковина – це харчові волокна, які не дають енергію і практично не засвоюються організмом, але відіграють важливу роль в процесах травлення.
  • Клітковина дає відчуття насичення і нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, що вкрай важливо при організації здорового харчування.
  • Є два види клітковини – розчинна і нерозчинна.
  • Розчинна, взаємодіючи з водою, утворює гель, але води потрібно пити достатню кількість. Вважається, що саме ця форма харчових волокон допомагає знизити рівень «поганого» холестерину і регулювати рівень цукру в крові. Мотаємо на вус!
  • Розчинної клітковини багато в квасолі, в брюссельській капусті, в авокадо і брокколі, ріпі і грушах.
  • Нерозчинна клітковина проходить через травну систему відносно без змін. Цей вид харчових волокон вкрай важливий для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
  • Такий багата клітковиною цільнозернові борошно, цвітна капуста і картопля.

Користь клітковини неможливо заперечити і тому слід обов’язково включати в своє харчування продукти, багаті харчовими волокнами.

Вівсянка

  • Вівсяні пластівці з високим вмістом вітамінів, антиоксидантів і мінералів – це суперкорисна їжа для дітей і дорослих.
  • А ще у вівсянці як багато нерозчинної, так і розчинної клітковини.
  • Вівсяна каша з ранку – це чудовий початок дня. Такий сніданок стане кращою профілактикою здуття живота, викликаного не завжди правильним харчуванням.
  • Додайте в кашу сухофрукти, горішки і вона, крім клітковини, збагатить ваше харчування вітамінами і корисними речовинами, так необхідними для здоров’я.

Насіння чіа

В одній чайній ложці насіння чіа близько 1,7 грами клітковини.

Крім цього, в складі продукту велика кількість рослинного білка, мінералів, вітамінів і ненасичених жирних кислот. Це корисне доповнення до раціону.

Чіа – не самий знайомий для нас продукт, заморський. Але його корисність доведено дослідженнями, так і практикою тих, хто знижує вагу.

Насіння чіа добре додавати в салати, супи, в випічку.

Насіння льону

В одній столовій ложці насіння льону близько 2,8 грам клітковини. Насіння льону – це джерело корисних для організму ненасичених жирних кислот, омега-3.

Також як і насіння чіа, насіння льону, як джерела клітковини, можна додавати в їжу.

Булгур

Булгур, порівняно з насінням чіа і льону, просто рекордсмен за вмістом клітковини: у ньому до 18 грамів цієї речовини на 100 грам продукту.

Теж не самий знайомий продукт. Але вже знайомий нам і як гарнір до м’яса, і як повноцінне блюдо у вигляді каші, з маслом і ягодами або фруктами.

Інжир

Тільки зовсім недавно ми згадували цю ягоду, що сприяє зняттю набряків та очищенню кишечника.

Окрім цього, інжир багатий на клітковину, а також містить у своєму складі величезну кількість антиоксидантів та мікроелементів.

Але інжир не входить до переліку дозволених для зниження ваги фруктів та ягід, тому можна включити його у своє харчування, але не частіше ніж один раз на тиждень і не більше 4 штук.

Картопля

  • Улюблений багатьма овоч.
  • Багатий на калій та магній, на вітаміни групи В та вітамін С.
  • І ще одна його чудова властивість – це наявність великої кількості клітковини.
  • Але при зниженні ваги найбажаніші способи приготування картоплі – це запечена картопля (найкорисніша з усіх способів) і відварена в мундирі.

Сочевиця

  • Сочевиця відома високим вмістом рослинного білка в ній.
  • Але всі бобові дуже корисні і завдяки великій кількості клітковини.
  • У 100 г сочевиці приблизно 8 г харчових волокон.
  • Готуйте із сочевиці наваристі супи, апетитні паштети, гарніри до риби та овочів.

Авокадо

  • У 100 г авокадо міститься 7 г клітковини.
  • Але не лише цим цінний цей плід. В авокадо багато ненасичених жирних кислот і це ще один вагомий аргумент на користь цього маслянистого плоду.
  • Соус з авокадо замінить кетчуп та майонез, а тонко нарізані шматочки його м’якоті доповнять салат або жарке.
  • До речі, крім клітковини в авокадо багато калію і вже тільки через це варто полюбити цей плід, оскільки калій – це мікроелемент, вживання якого вчені пов’язують зі зниженням рівня артеріального тиску, а також профілактикою серцевих нападів та інсультів.
  • У 100 г авокадо міститься до 14% добової норми калію, що рекомендується! Тоді як у бананах, які є «типовим» продуктом із високим вмістом калію, лише 10 %.

Білокачанна капуста

  • Я люблю і їм усі види капусти: і брюссельську, і білокачанну, і броколі, і кольорову, і пекінську, і кольрабі.
  • Всі види капусти багаті на клітковину.
  • Це універсальний овоч, на основі якого можна приготувати суп, печену або салат.
  • Капуста чудово поєднується за смаком з іншими продуктами та багатьма спеціями, чим і викликає любов домогосподарок.

Шановні марафонці, я перерахувала сьогодні звичайнісінькі та доступні продукти харчування, які не тільки допоможуть вам урізноманітнити харчування, але й допоможуть оздоровленню печінки, а також очищенню кишечника. Як перше, так і друге – це ваше здоров’я, це колосальна допомога у зниженні ваги.

Related posts

Leave a Comment