Правильне харчування

Преддиабета та інсулінорезистентність при схуденні

  • У своїх статтях я ділюся власним досвідом зниження ваги і знаннями, які придбала в процесі цього.
  • Якщо ви при переході на нове харчування і спосіб життя, відчуваєте дискомфорт, то ЗУПИНІТЬСЯ! – і обов’язково порадьтеся з лікарем!
  • Ні в якому разі не діліться у коментарях рецептами лікування: лікування може призначати тільки лікар!
  • Бережіть своє здоров’я і здоров’я один одного!

Сьогодні теж трохи напишу: відпочивати, дівчата, буду! але продовжу тему діабету, цукру, інсуліну і всіх інших з ним пов’язаних.

Почнемо з преддиабета. В одному з повідомлень від однієї з жінок при записі в платну групу прозвучало, що в даний час у неї діагностовано преддиабета і рекомендовано харчування – 3 РАЗИ НА ДОБУ, щоб не напружувати підшлункову залозу! І жінка просто в паніці – як бути? А у нас в Марафоні, а вона учасниця нашого марафону, 5-ти разове харчування і можна навіть 6!

  • А я в жаху – якого рівня спеціаліст приймав і консультував цю жінку? І не дай Бог потрапити в руки такого спеціаліста. Наведу свій сумний приклад подібного рівня підготовки такого ж “лікаря”. В кінці минулого року померла моя старша сестра: все почалося з короновируса, потім почалися побічні прояви і так далі, був в результаті лікування антибіотиками страшний дисбактеріоз, ентероколіт – вибачте за подробиці, але з неї все виливалося через безперервний рідкий стілець. Вона була виписана з лікарні, але почалося зневоднення, вона перестала мочитися. Дочка викликала швидку. Лікар, приїхавши, виписала (не маю права називати назву ліків) сильний сечогінний! Уявляєте? У сестри зневоднення, а їй прописують сечогінний! Де навчався і як? цей лікар? Сестру не врятували.
  • Я – не лікар. Але я знаю про цукор, і діабеті і преддиабете достатньо, щоб розуміти що до чого. Я на дилетантському рівні, але розумію як це “працює” і як можна впливати, щоб з цим впоратися.
  • Може я щось не розумію? Залізла в радянську медичну енциклопедію, є у мене така, була списана з бібліотеки як застаріла, я її підібрала і вона у мене “живе” вже багато-багато років.
  • Начиталася, загалом, коротко це звучить так:

Для того, щоб зупинити розвиток преддиабета в сам діабет, необхідно змінити спосіб життя, відкоригувати своє харчування таким чином, щоб знизити в ньому рівень вуглеводів (що ми і робимо), знизити калорійність харчування (що ми і робимо, правда?) і змінити продуктовий набір раціону (що ми з вами теж і робимо). Загалом, все ми робимо правильно. І будемо і далі дотримуватися.

1. Що мається на увазі під СПОСОБОМ ЖИТТЯ:

Це, по-перше, зниження ваги;

по-друге, відновлення правильного режиму сну;

по-третє, РЕГУЛЯРНА фізична навантаження;

і, по-четверте, вміти керувати стресовими ситуаціями.

2. Тепер знову і ладом про ВУГЛЕВОДИ.

Давайте спочатку познайомимося з ГЛІКЕМІЧНИМ ІНДЕКСОМ (хоча я думаю, що він багатьом відомий, але тим не менш, гаразд?).

  • ГІ (глікемічний індекс) – це умовне значення, яке присвоюється того або іншого продукту на підставі того, як швидко він здатний піднімати рівень цукру в крові.
  • Чим менше ГІ – тим нам краще.
  • Тому, якщо є до цього інтерес, то в Інтернеті маса таблиць ГІ продуктів, скачайте і користуйтеся. Хоча з тим, що берете з Інтернету, будьте дуже обережні – там стільки інформації, прямо протилежною, що просто острах бере.
  • А я вам ось таку просту картинку пропоную:

Так от, знання про простих і складних вуглеводах, а також про ГІ продуктів – це основа боротьби з преддіабетом.

  • Чим складніше (повільніше) вуглеводи, тим повільніше вони розщеплюються до глюкози. І той, і інший продукт розщеплюються до глюкози (цукру), тільки в першому випадку утворюється глікоген, який надходить у м’язи та бере участь у їх будівництві та регенерації (відновлення), а у другому випадку (так як швидко все в глюкозу перетворилося та її багато, а клітинам стільки не треба)- йде в жировий запас.

І ще одна найпростіша таблиця вашій увазі:

Звичайно, продуктовий ряд простих і складних вуглеводів дуже великий, а не тільки той, що на малюнку. Про це буде окрема стаття завтра – підковуватись так підковуватись!

У попередніх статтях я на картинці показала як виникає інсулінорезистентність – це ситуація, коли клітина не відповідає на стукіт інсуліну. А інсуліну ТРЕБА достукатися: куди глюкозу прилаштувати? І підшлункова залоза починає виділяти в допомогу інсуліну, який вже в крові, ще і ще інсуліну, працює на знос. Збільшилася армія інсуліну вже не просто делікатно постукує рецептори клітини, вона буквально “зламує” ці дверцята своєю масою. І починається дисбаланс, який і призводить до важких хвороб людини.

Вчені всього світу вважають, що причиною виникнення всіх вищезазначених неприємностей зі здоров’ям є малоактивний спосіб життя і зайва вага: їжі стало багато, вона доступна, якість її приготування залишає кращого, вона стимулює людину на споживання такої їжі ще і ще (всі ці підсилювачі смаку свою справу знають туго), виробляються харчові пристрасті, які шкідливі і небезпечні для здоров’я.

Related posts

Leave a Comment