Правильне харчування

Глікемічний індекс і заморожена їжа

Зовсім випадково на очі потрапила така інформація була озвучена в одній з медичних програм на телебаченні, про те, що у білого рису можна знизити його високий глікемічний індекс методом заморожування хоча б на добу.

Мене зацікавила ця інформація і я вирішила трохи про це почитати, а також коротко написати для вас.

Давайте почнемо спочатку з глікемічного індексу (ГІ).

Ось таку просту схему знайшла в інтернеті, яка легко пояснює все, що потрібно знати про ГІ на нашому рівні.

Найвищий ГІ має білий шліфований рис – близько 70 одиниць. Крупа, яка оброблена паром, – вже нижче і становить близько 60 одиниць. Бурий і червоний рис – 50-55. Найнижчий показник у дикого чорного рису – 35.

Високий ГІ мають продукти, які містять крохмаль, який і викликає стрибок рівня глюкози в крові. Наприклад, смажена картопля дорівнює понад 90 одиниць ГІ з 100, коли, наприклад, ту ж картоплю, відварену в шкірці або запечений, не більше 60 одиниць. Мотаємо на вус, дорогі мої? Мотаємо.

Знову опублікую свій

Такий картопля і в тарілці виглядає чудово. Як-то я пригощала таким картоплею, гарячим, тільки з духовки, гостей, вони були приємно здивовані і смаком і виглядом. На

Повернемося до рису.

  • Так от, рис можна, скажімо так, “звільнити” від крохмалю, який швидко засвоюється, методом заморожування.
  • Причому стверджується, що таким чином можна знизити ГІ вареного рису буквально до 50 одиниць, а це, якщо знову подивитися на картинку, у нас з вами низький ГІ.
  • Для цього потрібно зварений і охолоджений рис просто на добу прибрати в морозильну камеру. Ось такі пироги, дорогі мої.
  • Вчені кажуть, що завдяки цьому методу, крохмаль стане резистентним і він не перетвориться на глюкозу в процесі перетравлення їжі.

У статтях, які почитала на цю тему в інтернеті, підтверджується цей факт. Таким чином, з’ясувалося, що їжа з високим ГІ, яка постояла в замороженому стані приблизно добу, при розігріві істотно втрачає свій ГІ.

Те ж саме ми розглядали про замороженому тісті. Цього питання у мене присвячена одна з ранніх статей, а нещодавно про користь замороженого хліба я зробила повідомлення на Ютуб.

Давайте відразу озвучу інформацію, попутно вичитану мною:

  • Чим більше часу, варити їжу, наприклад, борщ, тим більше калорійним він стає.
  • Відбувається це від того, що в процесі варіння овочі втрачають свою клітковину. Наприклад, сира морква має ГІ рівним 35 одиниць, а вже варена – 80 одиниць.
  • У вареної квасолі індекс дорівнює 45, у буряків – 65, у гарбуза – 75.
  • Брокколі, капуста, кабачки, як і квасоля, продовжують мати низький ГІ, який дорівнює 45 одиниць.
  • Страви з гороху мають ГІ не вище 60 одиниць.
  • Теж все мотаємо на вус і готуємо страви правильно з урахуванням ГІ овочів, піддалися термічній обробці.

Натрапила я на поради лікарів по харчуванню з урахуванням ГІ. Ось що радять:

1. Якщо для картопляного пюре картопля відварити в шкірці, то ГІ страви зменшиться до 15 одиниць, тоді як ГІ традиційного пюре дорівнює 65 одиниць.

2. Макарони слід не доварювати: як тільки закипіли, слід вимкнути нагрів і дати постояти. Но розварювати макаронні вироби навіть з твердих сортів пшениці не рекомендується. ГІ таких макаронів знизиться на 20 одиниць.

3. Якщо ваші органи ШЛУНКОВО-кишкового тракту приймають овочі і фрукти у свіжому вигляді, то їх краще не варити, так як в сирому вигляді показник ГІ у всіх овочів і фруктів нижче.

4. Фахівці радять звернути увагу на такі кислі продукти, як лимон, оцет, які допомагають травленню.

5. Каші медики рекомендують запарювати, ніж варити. Краще взагалі відмовитися від смажених продуктів, а віддати перевагу стравам, якщо не зі свіжих овочів, то відварною і тушкується варіантами.

Загалом-то поради нам з вами вже давно відомі, але тим не менш все одно цікаво зайвий раз повторити.

Мої статті вихідного дня, як правило, може малоінформативні, але мені хочеться ділитися з вами і такою інформацією.

Я бажаю вам хороших, добрих вихідних. У нас сльота, дощитиме, але “.кожна погода благодать.”, правда? А ще: Музика дощу звучить стомлено. В кожній краплі – осені привіт.

Related posts

Leave a Comment