4 варіанту заготовки бурякової гички на зиму
Велика частина городників вирощує буряк для споживання коренеплодів. Бадилля не використовується. Проте з неї можна зробити смачні заготовки на зиму. Так вона збереже яскравий смак.
Заготовки з бурякової гички
Як зберігати заготовки
Залежно від способу заготівлі зберігання буде мати свої нюанси. Якщо бадилля консервована, то її краще ставити в холодильник або льох при його наявності.
Підготовка заготовки
Сушене сировину можна зберігати де зручно, але важливо, щоб на майданчик не надходив світло. Краще розфасувати бадилля в мішки з натуральної тканини.
Якщо листя бадилля були заморожені, важливо підтримувати температуру в межах від -5 до -10 градусів. Маринована бадилля без проблем зберігається у коморі разом з консервованими овочами.
Заморожування і сушіння
При тепловій обробці листові пластинки розм’якшуються швидше черешків. Їх рекомендується зберігати окремо.
Свеколка на зиму
Зелень для зберігання потрібно нарізати шматочками або морозити цілком. Бадилля можна сушити в духовці, сушарці або на відкритому повітрі. Для заморозки листя і черешки розкладають у поліетиленові пакетики. Сушену зелень буряка можна надовго зберегти ароматною, якщо тримати її в щільно закритому контейнері.
Заправка «П’ятихвилинка»
Черешки і бурякові листя беруть в кількості 500 г. Листя кропу і петрушки – по 100 г, а води потрібно взяти 500 мл Солі йде одна велика ложка.
Бурякова гичка
Зелень і бадилля повинні бути добре промиті і нарізані. Потрібно закип’ятити воду, розчинити в ній сіль. Сировина опускають у розсіл і кип’ятять ще п’ять хвилин. Далі, зелень потрібно рівномірно розкласти по стерилізованим банкам.
Слід покласти в банки цукор. Їх закочують гарячими кришками, загортають і дають охолонути. Продукт зберігається в приміщенні до одного року.
Маринований продукт
Бадилля маринована може служити добавкою до салату, першого або другого блюда. Для рецепту вам знадобиться:
- 700 г бурякової гички;
- 1 штука лаврового листа;
- 3 зубчики часнику;
- 10 горошин чорного перцю;
- 65 г цукру;
- 25 г солі;
- 1 л води;
- 70 мл оцту.
Промита бадилля нарізати довільними шматочками. Листя можна класти цілими. Прянощі і сировину щільно укладають у банки. Вариться маринад з цукру, води і солі. Далі, потрібно в розсіл, додати оцет і залити розсолом доверху банки.
Рецепти з бурякової гички
Ємності стерилізуються в каструлі, де слабо кипить вода. На банку 1 літр йде 15 хвилин стерилізації. Банки закочуються гарячими кришками, після чого їх необхідно укутати і дати охолонути. Якщо хочеться більш пряного або гострого маринаду, можна додавати трави, спеції, гострий перець.
Якщо тримати заготовки в підвалі, то бурякова гичка збереже свої властивості протягом двох років.
Рецепт солоного бадилля
Потрібно взяти:
- 1 кг черешків бурякових листя;
- 5 часточок часнику;
- 2 штуки лаврового листа;
- 10 горошин чорного перцю;
- 1 велика ложка солі;
- 1 л води.
Деякі додають гострий перець, кріп, гілочки тархуну. Також можна додати смородинові або вишневі листя. Допускаються будь-які прянощі.
Бурякові листя і стебла потрібно обдати окропом, потім нарізати їх шматочками.
Часник потрібно нарізати слайсами. Бадилля необхідно щільно укласти в банку, потім слайси часнику та інші приправи. Далі, гіркою насипається сіль. Банку слід залити кип’яченою холодною водою таким чином, щоб покрилося весь вміст. Банку закривають пластиковою кришкою. У підвалі продукт потрібно тримати три тижні, тому поставити в холодильник.