Рослини

4 варіанту заготовки бурякової гички на зиму

Велика частина городників вирощує буряк для споживання коренеплодів. Бадилля не використовується. Проте з неї можна зробити смачні заготовки на зиму. Так вона збереже яскравий смак.

Заготовки з бурякової гички

Як зберігати заготовки

Залежно від способу заготівлі зберігання буде мати свої нюанси. Якщо бадилля консервована, то її краще ставити в холодильник або льох при його наявності.

Підготовка заготовки

Сушене сировину можна зберігати де зручно, але важливо, щоб на майданчик не надходив світло. Краще розфасувати бадилля в мішки з натуральної тканини.

Якщо листя бадилля були заморожені, важливо підтримувати температуру в межах від -5 до -10 градусів. Маринована бадилля без проблем зберігається у коморі разом з консервованими овочами.

Заморожування і сушіння

При тепловій обробці листові пластинки розм’якшуються швидше черешків. Їх рекомендується зберігати окремо.

Свеколка на зиму

Зелень для зберігання потрібно нарізати шматочками або морозити цілком. Бадилля можна сушити в духовці, сушарці або на відкритому повітрі. Для заморозки листя і черешки розкладають у поліетиленові пакетики. Сушену зелень буряка можна надовго зберегти ароматною, якщо тримати її в щільно закритому контейнері.

Заправка «П’ятихвилинка»

Черешки і бурякові листя беруть в кількості 500 г. Листя кропу і петрушки – по 100 г, а води потрібно взяти 500 мл Солі йде одна велика ложка.

Бурякова гичка

Зелень і бадилля повинні бути добре промиті і нарізані. Потрібно закип’ятити воду, розчинити в ній сіль. Сировина опускають у розсіл і кип’ятять ще п’ять хвилин. Далі, зелень потрібно рівномірно розкласти по стерилізованим банкам.

Слід покласти в банки цукор. Їх закочують гарячими кришками, загортають і дають охолонути. Продукт зберігається в приміщенні до одного року.

Маринований продукт

Бадилля маринована може служити добавкою до салату, першого або другого блюда. Для рецепту вам знадобиться:

  • 700 г бурякової гички;
  • 1 штука лаврового листа;
  • 3 зубчики часнику;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 65 г цукру;
  • 25 г солі;
  • 1 л води;
  • 70 мл оцту.

Промита бадилля нарізати довільними шматочками. Листя можна класти цілими. Прянощі і сировину щільно укладають у банки. Вариться маринад з цукру, води і солі. Далі, потрібно в розсіл, додати оцет і залити розсолом доверху банки.

Рецепти з бурякової гички

Ємності стерилізуються в каструлі, де слабо кипить вода. На банку 1 літр йде 15 хвилин стерилізації. Банки закочуються гарячими кришками, після чого їх необхідно укутати і дати охолонути. Якщо хочеться більш пряного або гострого маринаду, можна додавати трави, спеції, гострий перець.

Якщо тримати заготовки в підвалі, то бурякова гичка збереже свої властивості протягом двох років.

Рецепт солоного бадилля

Потрібно взяти:

  • 1 кг черешків бурякових листя;
  • 5 часточок часнику;
  • 2 штуки лаврового листа;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 1 велика ложка солі;
  • 1 л води.

Деякі додають гострий перець, кріп, гілочки тархуну. Також можна додати смородинові або вишневі листя. Допускаються будь-які прянощі.

Бурякові листя і стебла потрібно обдати окропом, потім нарізати їх шматочками.

Часник потрібно нарізати слайсами. Бадилля необхідно щільно укласти в банку, потім слайси часнику та інші приправи. Далі, гіркою насипається сіль. Банку слід залити кип’яченою холодною водою таким чином, щоб покрилося весь вміст. Банку закривають пластиковою кришкою. У підвалі продукт потрібно тримати три тижні, тому поставити в холодильник.

Related posts

Leave a Comment